Fericirile
FERICITI CEI SARACI CU DUHUL,CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR.
Domnul Hristos ii fericeste pe aceia : care sunt saraci cu duhul- pe aceia care cauta mai mult bine; sa fii simplu; sa fii smerit, (SMERENIA: este conditia esentiala pentru mantuire, pentru dobandirea imparatiei cerurilor si este opusa mandriei, de care omul poate fi atras.); sa fii doritor de mai mult si de mai bine; si Domnul Hristos spune: ca a lor este Imparatia Cerurilor.
De ce este Imparatia Cerurilor acelora care sunt nempliniti, doritori de mai mult? DE CE? Pentru ca Dumnezeu l-a creat pe om ca sa devina, nu l-a creat in deplinatate, ci l-a creat ca sa inainteze, sa colaboreze cu Dumnezeu pentru Imparatia Lui Dumnezeu.
Imparatia Lui Dumnezeu este deschisa pentru toti credinciosii silitori pentru bine.
FERICITI CEI CE PLANG, CA ACEIA SE VOR MANGAIA.
I-a fericit Domnul Hristos, dupa aceea, pe cei ce PLANG. Plansul exprima starea de tristete a sufletului. Fericirea imparatiei cerurilor o vor avea nu cei care plang din invidie sau ambitie, ci aceia care plang cu parere de rau pentru pacatele facute in viata aceasta, pentru nedreptatea lumeasca. Rasplata lor va fi iertarea pacatelor de catre Dumnezeu, urmata de mangaiere---liniste si bucurie.
Crestinismul este o credinta a BUCURIEI, o credinta a fericirii, a iubirii—IUBIREA= FERICIRE.
Domnul Hristos ii fericeste pe cei ce plang, indiferent pentru ce motiv; daca au credinta, atunci sunt fericiti pentru ca ii va mangaia Dumnezeu.
Noi avem o rugaciune catre Duhul Sfant, in care zicem: Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevarului.
Deci Duhul Sfant este mangaietor, acesta este rostul Lui; intre alte rosturi, cate le are in raport cu oamenii, Duhul Sfant are si rostul acesta de a ne mangaia. Domnul Hristos a spus: Va voi trimite un alt Mangaietor, Care va fi pururea cu voi (cf. Ioan 16,7). Cine IL are pe Duhul Sfant in sufletul sau trebuie sa se asemene cu Duhul Sfant si sa fie si el mangaietor: pentru cei ce plang, pentru cei intristati, pentru cei nelinistiti, pentru cei nemultumiti.
FERICITI CEI BLANZI, CA ACEIA VOR MOSTENI PAMANTUL.
Ii fericeste Domnul Hristos pe cei BLANZI, pentru ca zice ca: ei vor mosteni pamantul. Blandetea este un dar de la Dumnezeu, este o virtute care se aseamana cu Domnul Hristos, si Domnul Hristos, chiar ne cheama sa fim blanzi, cand zice: Invatati-va de la Mine ca sunt bland si smerit cu inima, si veti avea odihna sufletelor voastre(Matei 11,29).
Prin urmare, Domnul Hristos Se prezinta pe Sine ca bland si smerit; si asa trebuie sa fie oricare dintre credinciosi: bland si smerit. Domnul Hristos ne indeamna sa invatam si noi de la El sa fim blanzi si smeriti, dar blanzi si smeriti cu inima.
Sfantul Apostol Pavel, in Epistola catre Filipeni, are cuvantul: BLANDETILE VOASTRE SA SE FACA CUNOSCUTE TUTUROR OAMENILOR( Filipeni 4, 5). Deci blandetea noastra sa fie o realitate pentru cei cu care venim in legatura; orice om care e in legatura cu noi sa ne stie, sa ne simta, sa ne vada blanzi, si atunci blandetile noastre se fac cunoscute tuturor oamenilor cu care venim in legatura.
FERICITI CEI CE FLAMANZESC SI INSETEAZA DE DREPTATE, CA ACEIA SE VOR SATURA
I-a fericit Domnul Hristos si pe cei care sunt FLAMANZI si INSETATI DE DREPTATE, pe cei pentru care dreptatea este ca o trebuinta, cum e foamea si setea; tot asa ar trebui sa avem si noi dorinta de a fi oameni drepti.
Asta inseamna insetati si flamanzi de dreptate, ca sa ajungem drepti, ca sa fim drepti, pentru ca asa vrea Domnul Hristos.
Imparatia Lui Dumnezeu nu este mancare si bautura ( Rom. 14,17), iar omul trebuie sa flamanzeascasi sa inseteze nu dupa hrana materiala, ci dupa apropierea de Dumnezeu.In Vechiul Testament, a fi DREPT= A FI SFANT, EVLAVIOS.
Si noi Il rugam pe Domnul Hristos sa-I aseze cu dreptii si cu sfintii pe cei care au trecut din viata aceasta: Mila lui Dumnezeu, imparatia cerurilor si iertarea pacatelor, de la Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru, sa cerem, Domnului sa ne rugam; Cu Sfintii odihneste, Hristoase, sufletele adormitilor robilor tai; zicem sa-I aseze cu dreptii.
Asa ca fiecare dintre noi, avand in vedere ceea ce spune Domnul Hristos, e bine sa cautam sa fim drepti, sa ajungem sa implinim tot ceea ce vrea Dumnezeu, si din aceasta sa se realizeze dreptatea.
FERICITI CEI MILOSTIVI , CA ACEIA SE VOR MILUI.
I-a fericit Domnul Hristos pe cei MILOSTIVI, ca aceia vor primi mila de la El. MILA este o forma de manifestare a iubirii. Milostenia isi are originea in Dumnezeu, Care este milostiv, iar omul poate actiona ajutandu-si semenii.
Pentru ca Dumnezeu, sa isi arate mila fata de oameni, fiecare trebuie sa fie milostiv, sa practice faptele milei sufletesti si trupesti.
Rasplata nu este doar o intoarcere a milosteniei, ci primirea milei Dumnezeiesti, care este mai mare decat mila omeneasca.
FERICITI CEI CURATI CU INIMA, CA ACEIA IL VOR VEDEA PE DUMNEZEU.
I-a fecit Mantuitorul pe cei CURATI CU INIMA, ca aceia Il VOR VEDEA PE DUMNEZEU - a zis Domnul Hristos.
Dumnezeu nu poate fi vazut de oameni decat in masura in care Dumnezeu Se descopera oamenilor; in orice caz, Dumnezeu Se descopera celor care sunt curati cu inima.
Asa ca preocuparea aceasta de a fi drept, de a fi curat trebuie sa fie o preocupare continua pentru fiecare dintre credinciosi.Ce inseamna sa ai inima curata? Inseamna sa traiesti in asa fel incat in cele mai adanci cute ale inimii, ale fiintei noastre , sa nu avem nici o rautate. INIMA nu inseamna pur si simplu numai organul care se numeste asa, ci inseamna mai ales interiorul omului; chiar si mintea omului tine din inima omului.
Din inima omului pornesc gandurile rele, a spus Domnul Hristos intr-o anumita imprejurare, si acestea sut cele care il intineaza pe om( Matei 15,19-20).
Inima inseamna in Biserica Ortodoxa sursa sentimentelor inalte, dar si a gandurilor rele, deoarece din inima iese: ganduri rele, ucideri, adultere, marturii mincinoase... Deci cand e vorba sa fii preocupat de curatenia inimii, trebuie sa fii preocupat sa inlaturi toate gandurile rele si sa incurajezi, sa intaresti gandurile bune, cate le poti cuprinde in minte.
FERICITI FACATORI DE PACE, CA ACEIA FIII LUI DUMNEZEU SE VOR CHEMA.
I-a fericit Domnul Hristos pe cei FACATORI DE PACE, pentru ca se aseamana cu Mantuitorul si pentru ca, asemanandu-se cu Mantuitorul, sunt numiti fii a lui Dumnezeu.
A face PACE inseamna a lupta impotriva raului, a dezbinarii, a vrajbei si impotriva oricaror manifestari de ura si de neintelegere intre oameni.
FACATORII DE PACE aduc pacea in sufletele altora si se preocupa de impacarea celor invrajbiti. Prin pacea cu sine si prin comunicarea cu semenii si cu Dumnezeu, acestia devin fiii a lui Dumnezeu.
A venit Domnul Hristos in lumea aceasta in glas de cantare ingereasca pentru ca la Nasterea Domnului Hristos s-au spus cuvintele: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu, si pe pamant pace, intre oameni bunavoire(Luca 2, 14), cuvinte cantate de ingeri si inseamna ca Domnul Hristos a venit si pentru ca sa ne aduca noua oamenilor multumire, liniste si pace, iar acestea sa izvorasca din constiinta slujirii lui Dumnezeu.
FERICITI CEI PRIGONITI PENTRU DREPTATE, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR.
I-a fericit apoi pe cei STATORNICI IN DREPTATE, ca sa fie si ei cuprinsi in Imparatia lui Dumnezeu.
Respectarea dreptatii lui Dumnezeu indeparteaza neintelegerea, ura si vrajba intre oameni si asigura comuniunea acestora. Cei care incearca sa implineasca dreptatea Lui Dumnezeu cei care se sraduiesc sa duca o viata de sfintenie, cei care s-au impotrivit pacatelor, cei care au luptat pentru apararea altora, pentru credinta - vor fi deseori prigoniti, pentru ca in lume exista pacatul.
Rasplata celor care accepta suferintele pentru dreptatea lui Dumnezeu este mantuirea, viata vesnica.
FERICITI VETI FI CAND DIN PRICINA MEA VA VOR OCARI SI VA VOR PRIGONI SI MINTIND VOR ZICE TOT CUVANTUL RAU IMPOTRIVA VOASTRA.
Aceste cuvinte sunt, in primul rand, mesajul Mantuitorului Hristos pentru Apostolii Sai, trimisi sa propovaduiasca Evanghelia in lume.
In sens general, este vorba despre un indemn catre toti credinciosii. Omul marturisitor al dreptei credinte este atentionat ca, in efortul pentru slujirea lui Hristos, poate avea parte de nedreptate, de obstacole, de fapte rele si de minciuna. Asumarea luptei impotriv pacatului este conditie pentru dobandirea fericirii vesnice.
Desi este prezentata sub forme diferite, rasplata oferita de Dumnezeu crestinilor pentru practicarea virtutilor cuprinse in FERICIRI duce la imparatia cerurilor:
BUCURATI-VA SI VA VESELITI, CA PLATA VOASTRA MULTA ESTE IN CERURI.( MATEI 5,3-12)
Cuvintele acestea sunt potrivite pentru credinta noastra crestina, deoarece credinta noastra crestina este o credinta a BUCURIEI.
Domnul Hristos a spus de mai multe ori indemnuri la bucurie; de pilda, stim ca a zis Domnul Hristos:
Acestea vi le spun ca bucuria Mea sa fie intru voi si ca bucuria voastra sa fie deplina( Ioan 16, 22);
stim ca s-au bucurat ucenicii cand L-au vazut pe Domnul Hristos inviat ( Ioan 20,20),;
stim ca cei doi care mergeau spre Emaus marturiseau ca inima lor era arzand intre ei cand Domnul Hristos le vorbea pe cale si le talcuia Scripturile ( Luca 24, 32);
stim ca Imapartia lui Dumnezeu este prezenta ca un ospat, ca un prilej al bucuriei ( Matei 8,11) ;
stim ca si Sfantul Apostol Pavel a scris, in epistolele sale: BUCURATI-VA! Si iarasi zic: BUCURATI-VA! ( Filipeni 4,4);
Totdeauna sa ne bucuram, sa ne rugam, pentru toate sa multumim( Telasoniceni 5, 16-18), ceea ce inseamna ca noi suntem candidati la BUCURIE.