70 x 7
Se intampla de multe ori sa simti cum semenul tau abuzeaza in mod grav si repetat de bunatatea, sinceritatea si dragostea ta. In astfel de cazuri, unui copil al lui Dumnezeu i se cere calm, foarte mult calm si rabdare. A raspunde cu aceeasi moneda, a te razvrati, inseamna a fi mai rau ca el. Firea razbunatoare nu-i caracterizeaza pe crestinii adevarati.
In cartea lui Iov, cap. 36, v. 18 si 21, suntem atentionati: "Supararea sa nu te impinga la batjocura...", "Fereste-te sa faci rau, caci suferinta te indeamna la rau".
Pentru a trece cu usurinta peste astfel de stari, Cuvantul lui Dumnezeu ne indeamna sa cautam intelepciunea, deoarece: "Intelepciunea face pe om rabdator si este o cinste pentru el sa uite greselile" (cf. Pilde 19, 11)
A ierta pe semenul nostru dovedeste dragoste din partea noastra si totodata ascultare de Cuvantul lui Dumnezeu.
Poate ca acel care ne-a jignit sau a abuzat profitand de bunatatea, sinceritatea si dragostea noastra nu a inteles niciodata ce inseamna iubirea, sau atmosfera in care traieste a facut sa inteleaga gresit iubirea. In fata unor astfel de oameni, noi, trebuie sa fim o pilda si poate ca prin purtarea noastra calma, blanda si iertatoare ii vom aduce pe calea cea dreapta. "...Limba inteleptilor aduce vindecare"; "Un raspuns bland potoleste mania" (cf. Pilde 12, 18; 15, 1)
A intoarce obrazul atunci cand esti lovit, a ierta pe cel care te uraste, a uita cuvantul jignitor al semenului tau, este cel mai minunat exeplu pe care-l putem da noi celor care nu cunosc dragostea si bunatatea lui Dunezeu.
In cap. 18, v. 21 – 35, din Evanghelia Sf. Ev. Matei, invatam o prima lectie a iubirii – 70 x 7:
„ 21. Atunci Petru, apropiindu-se de El, I-a zis: Doamne, de cate ori va gresi fata de mine fratele meu si-i voi ierta lui? Oare pana de sapte ori? 22. Zis-a lui Iisus: Nu zic tie pana de sapte ori, ci pana de saptezeci de ori cate sapte. 23. De aceea, asemanatu-s-a imparatia cerurilor omului imparat care a voit sa se socoteasca cu slugile sale. 24. Si, incepand sa se socoteasca cu ele, i s-a adus un datornic cu zece mii de talanti. 25. Dar neavand el cu ce sa plateasca, stapanul sau a poruncit sa fie vandut el si femeia si copii si pe toate cate le are, ca sa se plateasca. 26. Deci, cazandu-i in genunchi, sluga aceea i se inchina, zicand: Doamne, ingaduieste-ma si-ti voi plati tie tot. 27. Iar stapanul slugii aceleia, milostivindu-se de el, i-a dat drumul si i-a iertat si datoria. 28. Dar, iesind, sluga aceea a gasit pe unul dintre cei ce slujeau cu el si care-i datora o suta de dinari. Si punand mana pe el, il sugruma zicand: Plateste-mi ce esti dator. 29. Deci, cazand cel ce era sluga ca si el, il ruga zicand: Ingaduieste-ma si iti voi plati. 30. Iar el nu voia, ci, mergand, l-a aruncat in inchisoare, pana ce va plati datoria. 31. Iar celelalte slugi, vazand deci cele petrecute, s-au intristat foarte si, venind, au spus stapanului toate cele intamplate. 32. Atunci, chemandu-l stapanul sau ii zise: Sluga vicleana, toata datoria aceea ti-am iertat-o, fiindca m-ai rugat. 33. Nu se cadea, oare, ca si tu sa ai mila de cel impreuna sluga cu tine, precum si eu am avut mila de tine? 34. Si maniindu-se stapanul lui, l-a dat pe mana chinuitorilor, pana ce-i va plati toata datoria. 35. Tot asa si Tatal Meu cel ceresc va va face voua, daca nu veti ierta - fiecare fratelui sau - din inimile voastre. “
* Cat de mare a fost datoria pe care Dumnezeu ne-a iertat-o fiecaruia dintre noi?:
- Imposibil de contabilizat, imposibil de platit!
* Daca asa stau lucrurile, atunci cine a platit in locul nostru?
- Domnul Iisus Hristos, pe Crucea Golgotei a platit pretul intreg.
* Ce avem de facut in continuare?
- Sa ne insusim lectia invatata, sa iertam si noi celor ce ne gresesc. Hotararea de a nu ierta inseamna ca in inima ta nu este inca Hristos
Sa cerem deci de la Dumnezeu intelepciune, pentru a nu folosi nicodata cuvinte nechibzuite care pot ranii si provoca durere.
Sa spunem "DA" iertarii! Atunci cand ierti, inima ta incepe sa bata in ritmul inimii lui Dumnezeu.