Literatura ziditoare de suflet
Exista carti ziditoare de suflet, care ne pot fi de mare folos pe calea credintei. Din pacate, exista si un numar foarte mare de carti care nu sunt de nici un folos, ci dimpotriva, prin continutul lor, pateaza sufletul si constiinta cititorului. Cartile lumii acesteia, care s-au imprastiat peste tot, sunt niste scrieri usoare, ce nu arata nici o cale. Cu deosebire de acestea, cartile ziditoare de suflet, literatura crestina, arata intodeauna Calea, Adevarul si Viata. Nu vom creste niciodata in credinta daca ocolim cartile religioase, considerandu-le greu de citit.
Prima carte de capatai, din literatura crestina este Sfanta Scriptura, care nu trebuie sa lipseasca din casele noastre. Ea contine esenta credintei, Cuvantul lui Dumnezeu.
Urmeaza dupa aceea Istoria Bisericii, a Sfintilor inaintasi. O astfel de carte nu plictiseste pe nimeni, pentru ca in ea vom gasi intamplari adevarate, ce vorbesc despre vietile Sfintilor. Este inadmisibil sa traiesti intr-o tara si sa nu cunosti istoria tarii tale, catusi de putin. La fel se intampla si cu Biserica din care facem parte. Cunoscand trecutul Bisericii, ne putem consolida prezentul si cu voia lui Dumnezeu, poate si viitorul.
Urmeaza apoi la rand cartile de meditatii, poezii, pilde si istorioare, foi si reviste religioase, romane ce au un continut moral-religios, etc. Ele ne vor da curaj in lupta contra pacatelor si, in acelas timp, ne vor intari pe calea credintei, ajutandu-ne totodata sa intelegem mai bine si mai correct Sfanta Scriptura. Cele mai bune carti sunt intodeauna acelea care ne invata cum sa intelegem Biblia si cum s-o traim. In aceste sens, indrumatorii nostrii sunt Sfintii Parinti, literatura patristica. Frecventarea acestei literaturi inlatura subiectivismul in intelegerea textelor sfinte, ferindu-ne sa alunecam spre denaturarea adevarului.
S-ar putea ca multe dintre cartile religioase sa ni se para grele, dar, pe masura ce vom inainta in credinta, vom vedea ca , pentru a intelege mesajul acestor carti, este nevoie de un minim efort de vointa din partea noastra.
Cineva isi exprima dorinta de a avea o biblioteca plina numai de carti religioase, din care sa citeasca ori de cate ori are un pic de timp liber. Este o idée buna sa ai o mica biblioteca din care sa faci parte din cand in cand si altora!.