BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
» De la frati » De la Sorin Micutiu » Banii, ce facem cu ei?

Banii, ce facem cu ei?

Am auzit foarte multi oameni intre Craciun si Anul Nou, vorbind despre bani. Lipsa lor sau prezenta lor in buzunarele fiecaruia dintre noi, ne-a bucurat sau ne-a intristat pe multi dintre noi, deaceea, cred eu, ca ar fi bine ca incepand de anul acesta in care iata-ne deja in a doua zi, sa avem o alta perceptie in legatura cu banii, si sa incercam sa raspundem la intrebarea din titlul acestui articol.
Exista mai multe cantece lumesti care confirma adevarul biblic cu privire la bani: „Banii n-aduc fericirea...”, „Banii sunt radacina relelor...”, Banul este ochiul dracului”, etc. Si totusi multi oameni nu inteleg de ce banul este asa cum se canta. Biblia atentioneaza : „Caci dragostea de bani este radacina tuturor relelor”(1 Timotei 6, 10).
Este oare banul rau in sinea lui, sau felul in care este administrat de om este rau? Iata o intrebare la care trebuie sa meditam si totodata sa raspundem cat mai serios. In mod evident atitudinea omului fata de bani trebuie sa fie cea descrisa in 1 Timotei 6, 7-19. Daca vom medita asupra acestor versete vom intelege ca nu trebuie sa iubim banii dar, nici sa-i dispretuim. Cu bani, poti face multe lucruri frumoase si folositoare si pentru trup dar mai ales pentru suflet.
In primul rand ii folosim pentru hrana, pentru imbracaminte si pentru alte necesitati, fiind atenti sa nu-i risipim pe lucruri trecatoare si nefolositoare, lucruri oferite de moda si mersul acestei lumi.
In al doilea rand, putem ajuta Biserica. Sunt biserici care au nevoie de ajutor. Unele se repicteaza, altele se consolideaza, iar multe din ele se zidesc din temelie. Putem ajuta biserica in activitatea ei de misionarism.
In al treilea rand, este milostenia care izvoraste din dragostea crestinului. Cititi despre aceasta in : Luca 12, 33; Fapte 9, 36, etc. Se cade insa ca inainte de a face milostenie, sa avem in vedere ceea ce spune Domnul Iisus: „ Tu, dar, cand faci milostenie, nu suna cu trambita inaintea ta, cum fac fatarnicii...si tu cand faci milostenie, sa nu stie stanga ta ce face dreapta, pentru ca milostenia ta sa fie facuta in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns iti va rasplati” (Luca 6, 2-4).
Fie ca dam bisericii sau dam celor nevoiasi, trebuie sa dam cu inima larga, nu ca si cand am fi obligati sa facem acest lucru ci, pentru ca iubim pe aproapele nostru si, suntem iubiti. Banii nu-i putem tine in veci si, nici nu-i putem lua cu noi dincolo, de aceea sa nu ne legam inima de bani.
Sf. Ap. Pavel spune Corintenilor:”...cunoasteti harul Domnului nostru Iisus Hristos. El macar ca era bogat s-a facut sarac pentru voi, pentru ca prin saracia Lui, voi sa va imbogatiti. In privinta aceasta va dau un sfat. Si sfatul acesta va este de folos... Ispraviti dar acum de facut, pentru ca dupa graba vointei sa fie si infaptuirea, potrivit cu mijloacele voastre. Pentru ca daca este bunavointa, darul este primit, avandu-se in vedere ce are cineva, nu ce n-are...” ( 2 Cor. 9-12).
Putem intelege deci ca din ceea ce Dumnezeu ne-a dat trebuie sa dam si noi la randul nostru, catusi de putin. In felul acesta iubirea de bani nu va pune stapanire pe noi, niciodata. Sfintii Parinti au spus intodeauna: „Sa fii stapan al banului, nu rob al lui”.
In final iata o mica istorioara, poate ca nu se leaga cu cele mai de sus, dar, asta ramane de vazut supa ce o cititi:
"Un consultant de renume si-a inceput un seminar tinand in mana o bancnota de 20 USD in fata a 200 de oameni. A intrebat:“Cine vrea aceasta bancnota de 20 $?” Imediat au inceput sa se ridice mainile iar consultantul a adaugat:“Am sa dau aceasta bancnota unuia dintre voi, dar mai intai am sa fac ceva cu ea.” Nici nu a terminta bine de vorbit ca a si inceput sa mototoleasca bancnota. Apoi a intrebat din nou:“Cine o mai vrea?” In aer mai erau ridicate maini.“Bine, adauga consultantul, dar daca fac asta?” si a scapat bancnota pe podea dupa care a inceput sa o calce cu piciorul. Apoi a ridicat-o. Era mototolita si murdara.“O mai vrea cineva?”, intreba el surazand. Normal ca inca se mai vedeau maini ridicate.“Dragii mei prieteni, tocmai ati invatat o lectie foarte valoroasa. Indiferent ce am facut eu cu banii, voi tot i-ati vrut fiindca acestia nu si-au pierdut valoarea. Inca valoreaza 20 $!”
Morala De multe ori in viata noastra suntem parasiti, jigniti, stropiti cu noroi din cauza deciziilor pe care le luam si a circumstantelor de care avem parte in viata noastra. Ajungem sa credem ca nu avem nicio valoare.Dar sa stii ca indiferent ce s-a intamplat si ce se va intampla nu iti vei pierde niciodata valoarea. Pentru cei care te iubesc tu esti de nepretuit. Valoarea vietii noastre provine nu din ceea ce facem, pe cine cunoastem ci din ceea ce suntem."


Copyright © 2010 Calauza Ortodoxa